Tågurspårningen i Bräcke blockerade norra stambanan i flera dygn i januari. Foto: Tommy Andersson/SCANPIX.
Tågtrafiken

"Trafikverket missköter järnvägen"

1:31 min

Trafikverket missköter järnvägen i norr och det är förödande för resenärer och näringsliv. Det skriver SJ Norrlandstågs VD i en debattartikel och i ett brev till Trafikverkets generaldirektör.

Nu kräver Norrlandstågs VD Björn Nilsson att Trafikverket tar tag i problemen med järnvägsunderhållet.

– Det har gått så pass långt nu att när jag summerade år 2010 så konstaterar jag att vi hade över 200 000 förseningsminuter. Vi kör 12 tåg om dagen, och de har försenats med över 200 000 minuter, säger Björn Nilsson, SJ Norrlandstågs VD.

– Jag har full förståelse för att kunderna tycker att åka tåg till Norrland är ett äventyr!

I sin debattartikel har Norrlandstågs VD Björn Nilsson har gjort en lista med sex exempel på trafikavbrott som tagit mellan 10 timmar och 21 timmar för Trafikverket att avhjälpa. Listan är egentligen mycket längre för att få ihop till de sammanlagt 214 000 minuter eller 148 dygn av förseningar som Trafikverkets dåliga underhåll och reparationer orsakade under det senaste året. Det hävdar en upprörd Björn Nilsson.

– Jag tycker det är mycket allvarligt. Min bild är att media inte har fokuserat på Övre Norrland. Man måste bestämma sig för på Trafikverket att är det fel på en kontaktledning så skall det vara avhjälpt inom X antal timmar - och det blir gjort. Det får inte ta 20 timmar, 21 timmar att göra saker.

– Jag håller Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm ansvarig. Jag diskuterar inte politik, det får andra göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista