Möjlighet att adoptera barn en klassfråga

Att adoptera eller inte adoptera ett barn, det handlar inte bara om hur mycket man längtar efter att leva med barn. Det handlar också om pengar. I Skellefteå föreslås nu ett kommunalt bidrag till adoptioner.

I genomsnitt kostar det 130.000 kronor att adoptera ett utländskt barn.

- Det här kommer att bli en klassfråga, säger Sören Lundström som själv har adopterat två barn från Kina.

- Det är inte pengarna som styr om man blir en bra förälder eller ej, säger Sören Lundström.

I Skellefteå föreslås nu ett kommunalt bidrag till adoptioner. Det statliga bidraget är på 40.000 kronor, ett bidrag som när det kom var meningen skulle täcka hälften av kostnaden.

Men sedan 1989 har tiden sprungit iväg och bidraget har aldrig riktigt täckt hälften. Därför har några kommuner i landet valt att ge ett bidrag till familjer som vill adoptera, mycket för att vända negativa befolkningssiffror.

- Man har ju sett när det gäller bidrag till provrörsbefruktning att folk har flyttat till vissa kommuner, säger Sören Lundström.

Med tanke på vad provrörsbefruktningarna kostar så kanske ett ökat bidrag vore på plats menar Carl-Gustav Forslund på familjerätten i Skellefteå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista