Inga nya elever på fotbollsprogrammet säger Tobias Thomson rektor på Östra gymnasiet Foto: Inga Korsbäck/SR
Umeå

Fotbollsprogrammet på Östra läggs ner

1:28 min

Umeå kommun lägger ner fotbollsprogrammet på Östra gymnasiet. Elever som vill gå en utbildning med idrottsprofil hänvisas från och med i höst till Dragonskolan.

Nya statliga regler för gymnasieskolan, GY 11 och även minskade elevkullar är skälet till förändringen, säger Tobias Thomson rektor och tillförordnad gymnasiechef på Östra gymnasiet i Umeå.

– Vi har tidigare haft två alternativ där man har kunnat söka idrottsprogrammet på Dragon och fotbollsprogrammet på Östra. Men från hösten blir det ett alternativ.

– Det är klart jag som har varit rektor för fotbollsprogrammet i snart fyra år, känner att det är lite tråkigt men jag inser samtidigt att det är svårt att bedriva på två ställen med de nya regler som finns. Alltså de nya statliga regler som finns, säger Tobias Thomson.

I den nya gymnasieskolan, GY 11 som regeringen fattat beslut om tillåts inte längre några lokala varianter, som Östra gymnasiets fotbollsprogram. På Östra har elever sedan några år tillbaka kunnat läsa samhällsprogrammet och samtidigt ägna sig åt fotboll.

Men från och med höstterminen 2011 hänvisas elever till Dragonskolan, där nationellt godkända idrottsutbildningar och utbildningar med riksintag som friidrott och innebandy samlas. Vill man som gymnasieelev ägna sig åt idrott och samtidigt plugga så kan man i fortsättningen enbart gå det naturvetenskapliga programmet, ekonomiprogrammet eller barn och fritidsprogrammet.

Men de elever som idag går på samhällsprogrammet på Östra får i alla fall avsluta utbildningen man påbörjat, säger Tobias Thomson.

– Ja i dagsläget är det inte aktuellt att flytta några elever härifrån. Vi tar in på vissa program och andra får ingen årskurs ett nästa år. Men de går fortfarande kvar här och de kommer fortfarande att få alla de planerade kurser och de kommer att gå på den skola de sökte och trivs på, säger Tobias Thomson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista