Sjukvård

Kvinnokliniken svarar på kritiken

Nu bemöter Kvinnokliniken i Umeå kritiken för vården och bemötandet av en patient med utomkvedshavandeskap.

Chefen Per-Åke Holmgren kan inte kommentera det enskilda fallet men säger att alla som arbetar i sjukvården nog försöker att visa respekt och ha ett gott bemötande mot patienterna.

– I de absolut flesta fall tror jag nog att vi kan säga att det är gott men i det enskilda fallet som du refererar till där har vi redan i samband med att händelsen inträffat inlett en så kallad händelseanalys. Innan den är färdig kan jag inte kommentera enskilda fallet, säger Per-Åke Holmgren, chef på Kvinnokliniken i Umeå.

Kvinnan har synpunkter på både själva vården och bemötandet. Hon tycker att hon blev bemöttes på ett bryskt sätt och frågar i sin anmälan vilket ansvar vårdpersonalen har när det gäller bemötande, etik och respekt.

– Jag kan förstå att man som enskild patient säger så. Jag menar, är vi friska som människor så möter vi ju inte sjukvården så många gånger per år eller decennier, medan vi möter patienter hela tiden. Samtidigt är det ju i vår yrkesroll och vårt arbete väldigt viktigt och centralt att hela tiden visa respekt och har ett gott bemötande och inget fall är bara en i mängden. I de absolut flesta fall så försöker nog alla inom sjukvården att visa ett gott bemötande och respekt.

– Men när man drabbas av något så blir man naturligtvis... man utsätts för ett trauma, och det är självklart att man då kan uppleva det på ett sätt som du beskriver. Ja, det kan jag förstå, säger Per-Åke Holmgren, chef på kvinnokliniken i Umeå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista