BOSTAD

Lägenheter ska registreras

1:05 min

Nu ska alla lägenheter i landet få egna nummer för folkbokföringens skull. I höstas skickade Skatteverket ut brev med förfrågan om lägenhetsnummer gick ut till de länsbor som bor i lägenhet.

Bjurholmsborna har varit flitigast i landet på att skicka in svar, säger Robin Mångs, projektbeställare på Skatteverket.

- I Bjurholm och Dorotea är det över 90 procent som har lämnat. Jag kollade statistiken över landet och så här långt är Bjurholmsborna bäst i Sverige.

Uppdraget att upprätta ett lägenhetsregister kommer från Riksdagen. Varje lägenhet ska ha lägenhetsnummer och syftet är att göra det lättare att få in statistik om tillexempel hur vi bor.

I andra kommuner har man inte varit lika flitiga att skicka in uppgifter. I Sorsele och Umeå har 2 av 10 inte skickat in. Och i de fall när Skatteverket inte får in uppgifter från de boende kommer man att vända sig till fastighetsägaren i stället.

- Den här statistiken behövs för samhällsplanering i kommunerna, säger Robin Mångs, projektbeställare på Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista