Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
VÄSTERBOTTEN

Många praktikplatser saknas

0:48 min

Regeringens satsning på att skapa 40 000 praktikplatser inom offentlig sektor 2010 blev ingen succé. Man har bara lyckats få fram en tredjedel av platserna och siffrorna ser likadana ut i Västerbotten.

I Västerbotten har man fått fram 352 platser i satsningen som kallas Lyftet, det enligt Arbetsförmedlingen statistik. Målet var tre gånger så många.

Hur många platser man lyckats få fram skiljer sig stort mellan länets kommuner. Bäst lyckades man i Norsjö där det blev 51 platser. Även Malå och Dorotea lyckades bra och Storuman, Vännäs och Vindeln klarade målet.

Länets största kommuner har visserligen flest antal praktikplatser men sett till befolkningens storlek är det inga imponerande siffror, 96 i Skellefteå och endast 79 i Umeå

I sex av länets kommuner blev det färre än fyra platser, Vilhelmina, Åsele, Sorsele, och Lycksele. I Nordmaling och i Bjurholm var det ingen som fick plats i Lyftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista