1 av 2
Bara Umeå och Skellefteå har infört källsortering av hushållens matavfall. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Klicka för grafik - sortering av matavfall
VÄSTERBOTTEN

Kommunerna klarar inte miljömålet

1:50 min

Bara två av länets femton kommuner erbjuder hushållen att källsortera sitt matavfall. Det trots att riksdagens har satt som miljömål är att matavfall ska återvinnas.

Det är Umeå och Skellefteå som har infört källsortering av matavfall och i ett soprum i centrala Umeå kastar Vanja Edlund en papperspåse med matavfall i en brun tunna.

–- Det är kompost. Jag tycker att det känns bra eftersom vi delar på alla andra sopor så tycker jag det är jättebra. Jag tror att det är bra att återvinna om man kan, säger Vanja Edlund.

Soprummet som Vanja Edlund och hennes grannar har på gården är som en dröm för den som vill sortera. Här finns olika tunnor för plats och glas, lysrör och konserver. Och så det senaste tillskottet: en brun tunna för matavfallet.

Matresterna som Vanja Edlund och de andra grannarna sorterar åker sedan till Boden för att bli biogas och rötrester som går tillbaka till skog och mark. Det förklarar Moa Rudsten miljöingenjör på Umeva.

–- Tidigare har vi skickat vårt matavfall till förbränning och då utvinner man energi ur matavfallet. Men genom att skicka det till rötning istället som vi gör här i Umeå nu så kan man återvinna både energi och näringsämnen och då kan man återföra näringsämnena till kretsloppet, säger Moa Rudsten.

Riksdagen har satt som miljömål att 35 procent av matavfallet skulle återvinnas senast 2010 men målet har inte nåtts. Bara omkring 20 procent återvinns. I Västerbotten är det bara Umeå och Skellefteå kommuner som har infört källsortering av hushållens matavfall. Moa Rudsten på Umeva tycker att fler borde haka på.

–- Jag förstår ju om många tvekar inför att det kan kräva stora resurser både ekonomiskt och med personal och tid och så. Men jag tycker att alla kommuner borde ta ansvar för att följa de mål vi har gällande avfallshanteringen, säger Moa Rudsten, miljöingenjör på Umeva.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista