Varken sjukersättning eller a-kassa för allt fler
SJUKFÖRSÄKRINGEN

2000 utförsäkrade utan ersättning

1:41 min

Över 2000 personer som utförsäkrades från Försäkringskassan under första halvåret i fjol står nu utan ersättning.

Under det första halvåret 2010 hamnade 24 000 utförsäkrade från Försäkringskassan hos Arbetsförmedlingen. Där har de genomgått en tre månaders arbetslivsintroduktion för att se vilka möjligheter till arbete som finns.

Hälften har åter blivit sjukskrivna, men 2100 har hamnat ute i kylan utan ersättning.

– Försäkringskassan gör bedömningen att det finns en arbetsförmåga även om Arbetsförmedlingen har gjort sin bedömning och sagt att dem inte kan hitta någon sådan förmåga, det säger Claes Jansson, chefsjurist på LO TCO:s rättskydd.

I dagsläget driver LO TCO:s Rättskydd 30-40 fall där människor som genomgått arbetslivsintruktion och sedan blivit av med sin ersättning trots att Arbetsförmedlingen efter utredning kommit fram till att de saknar arbetsförmåga.

– Då är regelverket så att Försäkringskassan har utslagsrösten så att säga, säger Claes Jansson.

Totalt är det mindre än en procent av de utförsäkrade som fått ett arbete utan stöd och även om tar man med dem som fått arbete med stöd är det ändå mindre än sju procent som fått jobb.

Nu är inte Claes Jansson förvånad över de klena resultaten med att få utförsäkrade i arbete eftersom det ofta handlar om svårt sjuka människor. Men regeringens syfte med de nya tuffare reglerna för sjukförsäkringen var ju att just hjälpa dessa tillbaka till arbete.

– Politikerna uttalade ju att här skulle ju folk få hjälp och stöd, men i praktiken så har den hjälpen nog varit väldigt liten och för väldigt många så har det ju bara inneburit att man gått från en låg ersättning till en väldigt låg ersättning och till slut ingen ersättning alls, säger Claes Jansson, chefsjurist på LO TCO:s rättskydd.

– Det är ju upprörande och den frågan jag ställer mig är ju varför får inte de här personerna hjälp innan tidigare, varför ska man tvingas vänta tills sjukpenningdagarna har tagit slut?

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista