1 av 2
Protester mot sjukförsäkringen Foto:Scanpix
2 av 2
Varken sjukersättning eller a-kassa för allt fler
Sjukförsäkringen

Regeringen nöjd med sjukförsäkringen

Regeringen försvarar kritiserad sjukförsäkring
1:58 min

Trots att utförsäkrade från Försäkringskassan saknar ersättning och få har fått jobb anser regeringen att sjukförsäkringen är lyckad.

Tvåtusen av de utförsäkrade från Försäkringskassan under det första halvåret 2010 saknar nu helt ersättning. Dessutom är det mindre än en procent som fått ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Men omläggning av sjukförsäkringen är lyckad, sägerAnna Pettersson Westerberg Moderat statssekreterare

– Sjukförsäkringsreformen är i allt väsentligt en framgång. Det är hälften så många som är sjukskrivna hälften så länge.

Av de 36 000 som utförsäkrats är det bara 320 personer som fått arbete på den öppna arbetsmarknaden. Räknar man in de som fått arbete med hjälp av stöd handlar det om knappt sju procent.

Inför valet 2006 sa den borgerliga alliansen att alla som inte hade ett arbete på den öppna arbetsmarknaden var i ett så kallat utanförskap, t.ex. om man hade ett arbete med stöd, men det tycks inte gälla längre:

– Att det är en reguljär anställning eller om det är en anställning med ett stöd, det är en mindre prioriterad fråga. Det viktigaste är att man kommer på rätt plats, säger Anna Pettersson Westerberg.

Nästan sex av tio av dem som utförsäkrats är åter sjukskrivna. En siffra långt ifrån regeringens mål på 10 till 20 procent. Och drygt tvåtusen personer saknar helt ersättning efter det att arbetsförmedlingen slagit fast att de är för sjuka för att kunna arbeta men Försäkringskassan nekar ersättning och säger att de visst kan arbeta.

Och Anna Pettersson Westerberg medger att allt inte blivit lyckat:

– Då får man vara ödmjuk och säga att det finns saker som gick snett i det här och vi tittar just nu på det i en översyn av sjukförsäkringen.

– En av de saker vi tittar på är övergången mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vi tror att det är lite för många som var för sjuka som kommer över till Arbetsförmedlingen och som kommer tillbaka till Försäkringskassan igen.

Alltsedan den Socialdemokratiska regeringen 2002 började ändringarna i sjukförsäkringen, har samtliga ministrar, oavsett partifärg, samtliga ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, alla ansvariga chefer på Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, dyrt och heligt lovat att ingen människa ska hamna mellan dem så kallade stolarna. Trots det så händer det:

– Det är självklart beklagligt om människor faller mellan stolarna, mellan de här systemen. Det är därför vi vidtar en massa åtgärder för att inte den situationen ska uppkomma, säger Anna Pettersson Westerberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".