Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga. Foto: Marie Enoksson/Sametinget.
SAPMI

Pengarna för samiskan oanvända

De nya samiska förvaltningskommunerna har bara använt en bråkdel av de 12 miljoner i statsbidrag som kommunerna fått för att stärka det samiska språket. Man klarar inte heller av att ge service på samiska.

Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga är kritisk.

– Då har man inte alls förstått språklagen. Vi har en lagstiftning och med lagstiftningen följer pengar, så det kan inte vara det som är problemet utan det måste sitta i något annat då.

Kommunerna får sammanlagt 12,3 miljoner kronor för att vara samiska förvaltningskommuner. Men under 2010 användes bara 4 av dessa miljoner. Ingen av de fjorton kommunerna har använt ens hälften av pengarna.

Vilhelmina och Strömsund är de kommuner som använt minst av statsbidraget. Johnny Wahlström är samordnare för minoritetsreformen i Vilhelmina kommun.

– Vi har varit väldigt sparsamma än så länge och faktiskt hållit i pengarna medvetet. För det första så var det lite oklart om vi skulle få pengar för 2011. Vi har satt oss ner och funderat hur vi bäst ska använda de 750 000 kronor som Vilhelmina kommun fick, säger Johnny Wahlström.

– Vi kom inte igång riktigt med det praktiska arbetet förrän det började närma sig årsskiftet. Och i och med att vi fick besked om att vi fick ta med oss pengarna så har vi valt att jobba mera metodiskt än att vi bara ska hasta iväg, säger Johnny Wahlström.

I Strömsund har kommunen använt 68 000 kronor av sammanlagt 750 000. Anders Andersson är kommunchef i Strömsund.

– Vi har inte haft mera utgifter som varit av någon större dignitet då än de här, säger Anders Andersson, kommunchef i Strömsund.

– Då har man ju inte ens gjort en ansträngning att leva upp till språklagens intentioner, säger Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".