1 av 2
Satsar på ökat samarbete. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Sture Bergman, VD för VK-koncernen, Foto: Anders Wikström/SR
VÄSTERBOTTEN

Tjugo tjänster försvinner på VK och VF

Nära samarbete mellan VK och VF
1:34 min

Tidningarna Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad kommer att samarbeta i högre utsträckning och ett tjugotal tjänster försvinner. Pengarna man sparar ska satsas på nya medier.

Det är ett nära samarbete som de båda konkurrerande tidningarna nu går in i. De ska samarbeta inom sport, foto, redigering och händelsenyheter och det blir tio tjänster färre på bägge redaktionerna.

På det här sättet ska man frigöra mellan 10 och 15 miljoner kronor som ska satsas på nya digitala medier och rörlig bild.

Bakgrunden är att tidningarnas upplagorna fortsätter att sjunka. VK-koncernens VD Sture Bergman informerade personalen i morse.

– Vi behöver stora resurser för att klara den omställning som står framför oss. Vi tror att vi kan samarbeta om materialet och vi tror att det finns en förståelse hos våra läsare att vi samarbetar på den här typen av material, som inte har det unika värdet, som idag finns på våra webbar, på radion och teve, säger Sture Bergman.

– Jag kan till och med tro att läsarna tycker det är lite dålig hushållning att vi skickar ut dubbla team på enklare händelser, säger Sture Bergman.

– Jag tycker inte vi kan säga att vi tar ansvar för de här verksamheterna och föra in dem i en ny värld om vi inte försöker lösgöra en del av våra produktionsresurser för att investera i nya medier, säger Sture Bergman.

Men varför då inte satsa på ett varumärke?

– Då tycker jag vi skulle gå för långt. Det finns unika krönikor, opinionsbildning, kulturmaterial att värna.

Men det sägs att det ska vara en redaktion och öppna väggar?

– Det kommer att vara två självständiga redaktioner som kommer att samarbeta. Ungefär som Aktuellt och Rapport idag, säger Vd Sture Bergman, VD för VK-koncernen.

Monica Engström, ordförande i journalistklubben på VK tycker det finns många frågetecken kring samarbetet.

– Man har listat olika områden där man vill satsa. Men hur och när och var har de inte kunnat visa på och det tycker jag är synd för det hade varit roligare att kunna se helheten.

– Idag vet vi bara att vi tar så här mycket resurser från redaktionerna, men hur det ska användas, det får vi se, säger Monica Engström.

Personalen fick informationen på måndagsförmiddagen och MBL-förhandlingar kommer att inledas inom kort.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".