Mer pengar till högstadiet

Pengarna till för och grundskolan i Umeå ska fördelas på ett nytt sätt från årsskiftet, det beslutade för och grundskolenämnden igår.

Det blir mer pengar till högstadiet, barn med funktionshinder får stöd hela skoltiden och skolor där många med invandrarbakgrund, eller föräldrar med låg utbildningsnivå, går får mer pengar.

Alla skolor, kommunala som friskolor, ska få en basresurs som är betydligt högre än tidigare. Utöver basresursen ska det finnas en central pott på 3 miljoner som ska fördelas till barn med särskilda behov- men också en särskild resurs på 9 miljoner till barn med funktionshinder, damp eller andra problem som man vet att barnet kommer att ha skoltiden ut.

I det nya resursfördelningssystemet som Socialdemokraterna och centerpartiet enats om och enats om, finns också tre sociokulturella kriterier för hur mycket pengar en skola kan få i extra stöd. Det är hur många barn med invandrarbakgrund en skola förskola har, hur många barn som kommer från familjer som saknar en högskoleutbildning och hur många barn vars föräldrar får socialbidrag.

Det nya sättet att fördela resurser till för och grundskolan i Umeå ska börja gälla från årskiftet 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".