Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
VÄSTERBOTTEN

Matavfall kan bli biogas i Lycksele

Matavfall kan bli biogas i Lycksele
1:37 min

Bara två av länets femton kommuner erbjuder hushållen att källsortera sitt matavfall. Men fler kommuner är på gång och Lycksele har planer på att bygga sin egen biogasanläggning för att  kunna ta hand om matavfallet.

– I första hand vill vi titta på en egen lösning, en lokal lösning här i Lycksele. I dag håller vi på med åtminstone en början till en förstudie. Så det är i början men vi är på gång och tittar på det, säger Bengt Svensson, chef för Lycksele kommunen Avfalls- och VA-enhet.

Trots att riksdagen har satt som miljömål hushållens matavfall ska återvinnas så är det bara två kommuner i Västerbotten som har infört källsortering av matavfall. Men frågan diskuteras, säger Moa Rudsten, miljöingenjör på UMEVA. 

– Många kommuner har ju i sina avfallsplaner mål om att de antingen ska utreda eller det ska införas inom de kommande åren. Men det är väl ingen som har kommit igång med det praktiska utförandet än förutom Umeå och Skellefteå, säger Moa Rudsten.

Lycksele har alltså planer på en framtida biogasanläggning för att ta hand om matavfallet. I Robertsfors och Vindeln säger man att det kan bli aktuellt att införa källsortering av matavfall i tätorterna vid nästa upphandling 2013.

Men det här är också en ekonomisk fråga, det säger Ewa-May Carlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Vindeln.

– Det här ska betalas och det helst betalas av de som använder sig av soporna. Det blir ju en merkostnad ju fler fraktioner vi sorterar så pengamässigt kostar det lite mer men miljömässigt vinner vi på det här och det är ju det som är viktigt i slutändan, säger Ewa-May Carlsson, centerpartistiskt kommunalråd i Vindeln.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".