1 av 3
Metallåtervinning? Foto: Anna Burén/SR.
2 av 3
Pizzakartonger i hushållssoporna. Foto: Anna Burén/SR.
3 av 3
Plastförpackningar i källsorteringen för matavfall, Foto: Anna Burén/SR.
VÄSTERBOTTEN

En tredjedel av soporna sorteras fel

Mängder av sopor sorteras fel
1:41 min

Mer än tredjedel av det som Västerbottningarna slänger i soporna är papper, glas och plast och annat som skulle kunna återvinnas. Det visar en analys från 13 av länets kommuner.

P4 Västerbotten frågade några umebor om de sorterar sina sopor.

– Ja, litegrann. Ibland händer det väl att man slänger lite matrester och sådant i papperskorgen fast egentligen kanske man ska slänga det i komposten. Så det är väl ren lathet egentligen, säger Moa Forsberg.

– Jag sorterar matavfall och förpackningar, mjölk och filförpackningar och tidningar. Men nog kan det hända att när vi hade barnbarnen hos oss att det blev något slarv, säger Roland Kling.

För att få svart på vitt på hur bra Västerbottningarna är på att sortera sina sopor har 13 av länets kommuner gjort så kallade plockanalyser. Man har hämtat in tonvis med sopor för att analysera vad vi slänger.

Och det visar sig att en tredjedel av innehållet i våra sopor är glas, papper, metall och annat som skulle kunna återvinnas. Enligt Branschorganisationen Avfall Sverige ser siffrorna ut ungefär så i hela riket.

– Det är inte bra naturligtvis och det är en fråga vi har jobbat med i många år. Det är framförallt förpackningar och tidningar som sorteras fel. Vi gör regelbundet undersökningar som visar att det framförallt beror på bekvämligheten, att det är för långt eller av något annat skäl lite knöligt att ta sig till insamlingssystemen och då slänger man det i soppåsen, säger Anna-Carin Gripwall, informationschef på Avfall Sverige.

Medborgarna har en lagstadgad skyldighet att sortera ut sina förpackningar och lämna till återvinning. Men det finns inget straff för den som inte gör det. Anna-Carin Gripwall tror att det som krävs för att få fler att sortera är att fortsätta bygga ut systemen så det blir enklare att och att fortsätta informera.

– Det ska vara enkelt och möjligt för dig att göra det för då gör du det i större utsträckning. Och sedan ska du också förstå miljönyttan med att sortera. Förstår du det så är du mer benägen att göra det, säger Anna-Carin Gripwall.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".