TYSKLAND/SVERIGE

Lantbrukare kräver stopp på dixoinkött

Trots den tyska dioxinskandalen importeras tyskt griskött till Sverige. Något som nu får Lantbrukarnas Riksförbund att reagera.

Samtidigt som Sverige fortsätter importera griskött från Tyskland har flera andra länder infört importstopp. Det här leder till att köttet prisdumpas i Sverige menar Lantbrukarnas Riksförbund.

Arne Lindström ordförande för LRF i Västerbotten säger att det här hotar grisproduktionen i Sverige och han kräver att regeringen agerar.

– Omedelbart skulle man dra igång och se till att det blir ursprungsmärkning. Billigt kött som ingen annan vill ha hamnar i Sverige och då åker priset ner i Sverige. Det blir våra bönder som får betala kostnaden för det som sker i Tyskland.

Hur märks det här i länet?

– Priset har gått ner en krona. Det är så skamligt lågt. Ett kilo fläskkött idag kostar ju ungefär lika mycket som du köper en liter vatten för i affären och då förstår ju var och en att det är orimligt.

Idag finns det bara en handfull grisproducenter kvar i länet som producerar cirka 22 000 grisar om året och lönsamheten är i botten sedan länge

Enligt Arne Lindström medför den stränga djurskyddslagstiftningen och höga krav på livsmedelssäkerheten stora merkostnader jämför med övriga länder och gör att bönderna inte kan konkurrera med priset.

Arne Lindström hävdar att det finns garantier för att det svenska köttet har hög kvalitet men bevisligen gäller inte det för allt importerat kött.

– Till och med Ryssland stängde ju gränsen för den här importen av tyskt kött, men i Sverige har man ju inte ens resonerat om det. Då är det som att det betyder ingenting heller i Sverige utan hit får det komma ändå.

Som konsument är det inte lätt att veta varifrån köttet i charkuterivarorna kommer ifrån när det saknas ursprungsmärkning, men Arne Lindström tycker att kunden alltid ska fråga i butiken.

– Fråga handlaren, för handlaren vet nog mycket mer än vad som står på  etiketterna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".