1 av 2
Östermalmsskolan i Umeå, Foto: Tommy Engman/SR.
2 av 2
Från cykelbron har en man iakttagit skolbarnen. Foto Tommy Engman/SR.
UMEÅ

Män förföljde skolflicka

Män förföljde skolflicka
1:46 min

Föräldrarna till barn på Östermalmsskolan i Umeå har informerats om två okända yngre män som förföljt en flicka i tredje klass en hel eftermiddag. Händelsen har polisanmälts.

– Man måste ju ta det väldigt allvarligt, för flickan blev ju väldigt skärrad naturligtvis och föräldern till den här flickan polisanmälde incidenten, säger Dan Bodlund som är rektor på Östermalmsskolan.

– Barnen skall ju kunna vara trygga när de går hem från skolan, så vi ser allvarligt på händelsen, och vi har informerat alla föräldrar i ebrev.

Men det handlar till och med om två händelser samma dag - i fredags - även om de inte behöver hänga ihop.

I det ena fallet har en mamma iakttagit en man som stod på cykelbron Svingen och betraktade barn på skolgården på ett iögonenfallande sätt, enligt mamman.

I det andra fallet var det flickan som går i tredje klass som upptäckte två män som förföljde henne när hon gick från skolan i fredags eftermiddag.

När hon kom hem upptäckte hon att hon hade glömt att ta med sig dörrnyckeln. För att vara bland människor gick hon mot Umeå centrum, men männen följde efter. De avbröt inte förrän flickan återvänt hemåt och ringde på hos en granne.

– Jag har inte fått så många reaktioner från föräldrarna, säger rektor Dan Bodlund. Men föräldrarna i klassen där flickan går hämtar sina barn på bestämda tider nu.

Det goda råd som man kan ge barn - polisen uppmanar också till det - är att anmäla till en vuxen om man känner sig förföljd, och att försöka göra det också till okända.

– Det är bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för litet, tycker rektor på Östermalmsskolan Dan Bodlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".