1 av 2
Var tredje villaägare har sagt nej tack till den bruna tunnan. Foto: Anna Burén/SR.
2 av 2
Maj-Lis Hörnqvist på Ön är en av de som skaffat en brun tunna för matavfallet. Foto: Anna Burén/SR
UMEÅ

Var tredje tackar nej till komposten

Var tredje tackar nej till komposten
1:41 min

Trots en stor satsning från Umeå kommun för att få hushållen att källsortera sitt matavfall är det långt ifrån alla som faktiskt gör det. Av de fastighetsägare och villaägare som har erbjudits möjligheten att börja kompostera har en tredjedel tackat nej.

– Det finns fastigheter med för små soprum där vi inte får plats med de här kärlen för återvinning av matavfall. Det finns fastighetsägare där de boende inte är så bra på att sortera att fastighetsägaren tycker att det kommer att fungera, säger Moa Rudsten, miljöingenjör på UMEVA och projektledare för införandet av källsortering av matavfall.

Umeå har satsat nära 12 miljoner kronor de senaste fyra åren på att införa återvinning av matavfall. Tiotusentals hushåll kan nu enkelt sortera sina matrester i särskilda kärl i soprummet. 

Men alla är inte med. En tredjedel av de villaägare och fastighetsägare som har erbjudits att börja återvinna matavfallet har tackat nej.

Maj-Lis Hörnqvist på Ön är en av de som har nappat. Utanför sitt hus har hon en grön och en brun soptunna.

– Här lägger vi de här papperspåsarna med komposterbart avfall. Kan man minska sopberget och se till att avfallet blir till nytta på något sätt så tycker jag att det är bra. Man måste ju ta sitt ansvar för kretsloppet också tycker jag, säger Maj-Lis Hörnqvist.

Riksdagens mål är att 35 procent av matavfallet från hushållen ska återvinnas och Umeå har nu kommit upp i siffran 27 procent. Moa Rudsten på UMEVA konstaterar att arbetet fortsätter.

– Målet är att vi ska nå 35 procent minst matavfallssortering för Umeå kommun och gärna långt däröver. Det vore jätteroligt om vi kom dit.

– Vad tror du krävs för att nå det målet?

– Vi kommer att behöva ansluta fler hushåll, vi kommer att behöva få hushållen att sortera ut mer av sitt matavfall. Det gäller bara att vi kommer fram till hur vi bäst ska motivera hushållen att göra det här. Är det mer information eller är det något annat sätt vi kan motivera hushållen att sortera allt, verkligen allt av sitt matavfall?

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".