Arkivbild, Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
VÄSTERBOTTEN

Fler barn lever i fattigdom

Fattigdomen ökar bland barn
1:40 min

Fattigdomen bland barn ökar åter igen i Västerbotten. Det visar en ny rapport från Rädda Barnen. Över 4500 barn i Västerbotten beräknas leva i fattigdom.

Det här upprör Bengt Lagerkvist distriktsordförande för Rädda Barnen eftersom det bryter mot fjärde paragrafen i FN:s barndeklaration.

– Varje land är faktiskt skyldigt att använda det yttersta av sina resurser för att göra verklighet av alla barns lika värde. Det innebär ju då att skapa förutsättningar för drägliga levnadsvillkor för alla barn i landet, säger Bengt Lagerkvist.

Barnfattigdomen var som högst 1997 då drygt vart femte barn drabbades och det då som en följd av krisen på 90-talet. Sedan dess har den siffran halverats till år 2007, men den trenden bröts alltså 2008 då barnfattigdomen åter ökade. Det året var det 4 519 barn i länet som levde i fattigdom.

I 12 av länets 15 kommuner ökade fattigdomen bland barn. Undantagen var Åsele,  Vännäs och Dorotea. Högst barnfattigdom är det i Bjurholm där drygt 18 procent lever i ett hushåll med försörjningsstöd eller med inkomster som inte täcker skäliga levnadsinkomster. Lägst andel fattiga barn finns i Norsjö med 6,7 procent.

Rädda Barnen slår i rapporten fast att inkomstklyftorna i Sverige ökat under 2000-talet  trots att bruttonationalinkomsten ökat

– Den rikaste tiondelen av Sveriges barnfamiljer har det idag så gott ställt att de skulle kunna försörja drygt tre lika stora familjer säger Bengt Lagerkvist.

Rädda Barnen menar att regeringen måste ta fram en nationell handlingsplan med konkreta politiska åtgärder för att minska barnfattigdomen.

– Det handlar om större strukturella beslut, men inom länet så måste det ju ske på varje kommunal nivå. Jag tror att ett samarbete mellan kommunpolitikerna kring de här frågorna skulle kunna utveckla en handlingsplan för att minska barnfattigdomen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".