MALÅ

Tuffa tider i sågverksbranchen

Femton varslas på Setra
1:26 min

En stark krona och oroligheterna i viktiga exportländer som Egypten och Tunisien gör det tufft för svensk sågverksindustri. Och nu varslas femton personer på Setras sågverk i Malå.

Setras sågverk i Malå varslar 15 personer om uppsägning. Och det är tuffa tider i branschen, både på grund av svaga ekonomier i Europa och oroligheterna i de viktiga exportländerna Europa och Tunisien.

– Vi har varslat ett antal gånger och det blir inte roligare med tiden utan det blir nästan värre och värre. Men det är ett ansvar man måste ta som ledare på ett sågverk, för att säkra framtiden, säger Richard Westerberg platschef på sågen i Malå.

Setras såg i Malå kommer från och med första april att gå ner från treskift till tvåskift. Den förändringen ska enligt Setras affärsområdeschef Anders Olofsson vara mer lönsam, men tanken var egentligen att tvåskiftet skulle ha införts senare i sommar.

– Nu drar vi ner två månader tidigare och det är framförallt med oron för vad som händer i Nordafrika, säger Anders Olofsson, affärsområdeschef Nord, på Setra.

Det Anders Olofsson hänvisar till i Nordafrika är oroligheterna i Tunisien och Egypten, där det demonstreras mot den styrande regimen.

Ungefär 60 procent av produktionen vid sågen i Malå exporteras utomlands och en stor del till de Nordafrikanska länderna. 

Dessutom påverkas hela den svenska sågindustrin av att kronan är stark och att många exportnationer i Europa har en svag ekonomi.

– Europa har varit svagt 2010 och vi ser ingen återhämtning på 2011 hittills i alla fall, säger Anders Olofsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".