Tryggheten går förlorad

Skämmes, politiker - så säger Roger, förälder till en av de ungdomar som idag går på Steget, skola och öppenvård i Umeå för ungdomar som inte klarar av den vanliga skolan.

- En enorm sorg känner jag. I går när jag hörde det på nyheterna trillade tårarna. De borde skämmes att göra på detta vis! säger Roger.

Roger säger att informationen om nedläggningen varit väldigt dålig, att föräldrarna fick veta kort innan beslutet togs. Eva Andersson, socialnämndens ordförande säger att hon tar allvarligt på den kritiken. Men hon skäms inte för beslutet. Personalen har varit djupt engagerade, men socialtjänstens ledning och stöd har inte fungerat, säger hon. Resurserna ska istället satsas ett familjeteam som ska jobba ute på skolorna för att försöka fånga in elever i tid. Behovet av stöd till unga i Umeå växer, och på det här sättet hoppas socialnämnden nå fler ungdomar.

Men Roger säger att Steget inneburit trygghet för honom, och ett stort lyft för hans 15-åriga son, som har många år av tillfälliga lösningar och ovisshet bakom sig.

- Helt plötsligt får man lite skolkompisar! När man inte haft några skolkompisar hela sin uppväxt så är det spännande. Han har gjort framsteg, och det är det det är till för - att barnen ska kunna komma ut och landa på båda fötterna, säger Roger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".