1 av 2
Sekab i Örnsköldsvik. Foto: Lennart Sundwall/SR
2 av 2
Miljöbil tankar etanol. Foto: Jonas Fröberg / Scanpix.
Skellefteå

Skellefteå kraft skriver av Sekablån

Sekablånet skrivs om till ägartillskott
1:09 min

Det kommunala elbolaget i Skellefteå skriver av ett lån på 261 miljoner till etanolbolaget Sekab. Skellefteå kraft gör om lånet till ett ägartillskott.

– För vår del så är det egentligen status qou utifrån ett riskperspektiv. Det spelar alltså ingen roll om det är ett delägarlån eller ett aktieägartillskott, säger Gunnar Eikeland till P4 Västerbotten.

Bakom Sekab står regionala ägare som Öviks energi, Umeå energi, Skellefteå kraft, Länsförsäkringar och OK. Men hittills har satsningen på etanol och visionen om att skapa etanol ur skogsråvara inte infriat förväntningarna ekonomiskt.

– Förr eller senare måste vi som huvudägare vara med och rensa i den svaga balansräkningen som Sekab visar upp, säger Skellefteå krafts vd Gunnar Eikeland till Norran.

Varför väljer ni att göra så här?

– Det är klart att det man gör med det här - inte så fint uttryckt - är att man rensar i balansräkningen. Det tror jag också är rätt att göra i och med att det finns lösa intressenter som när de analyserar Sekab så tittar man just på verksamheten utifrån hur årsredovisningar och liknande ser ut.

Så det här kan vara en fördel om ni så småningom vill avveckla ert ägande?

– Ja, det är det.

Hur mycket ekonomiska muskler har då Skellefteå kraft om Sekab avvecklas, går i konkurs?

– Jag kan väl säga som så, att jag tycker det är fel av mig att spekulera i de bitarna. Det finns ingenting sånt som vi kan se. Jag kan väl säga ändå som så att summa summarum även i det värsta scenariet är det något som Skellefteå kraft kan hantera, säger Skellefteå krafts vd Gunnar Eikeland.

Skellefteå kraft och Öviks energi är de två stora delägarna i i konsortiet bakom Sekab, och äger ungefär 45 procent vardera

Umeå energi äger en mindre del, ungefär 10 procent. Mikael Berglund som är styrelseordförande för Umeå energi säger att man inte planerar några förändringar vad gäller lån, borgen och aktieägarkapital. Umeå energi står idag för ungefär 100 miljoner i Sekab. Det har stått på den nivån de senaste åren.

Till en början hade Sekab en expansiv fas och frågan var hur snabbt man skulle kunna leverera etanol till kunderna. Men vid finanskrisen och lågkonjunkturen vände det snabbt, berättar Mikael Berglund. Oljepriset avgör efterfrågan på etanol, bilisterna tankar det som för tillfället är förmånligast. De kommunala elbolagen skulle gärna lämna över Sekab till näringslivet - men kön av hugande spekulanter har inte varit så lång sen finanskrisen. De som varit intresserade har gärna velat att kommunerna skulle finnas kvar som ägare, en ekonomisk säkerhet medan den nya ägaren skulle kunna satsa sitt ägarkapital på utveckling och expansion.

Rubrikernas Sekab

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".