Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordmaling

Ulla-Maj Andersson "Jag har aldrig hotat"

Uppdaterat torsdag 3 februari 2011 kl 00.00
Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 05.00
Socialchef berättar om kritiken mot Ulla-Maj Andersson
2:07 min
1 av 3
Kommunhuset i Nordmaling. Foto: Inga Korsbäck/SR.
2 av 3
Ulla-Maj Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Nordmaling. Foto: Inga Korsbäck/SR.
3 av 3
Kerstin Asplund, socialchef i Nordmaling blev vittne till hur tjänsteman kränktes Foto: Inga Korsbäck/SR

Nordmalings kommunalråd Ulla-Maj Andersson (S) säger att hon vare sig hotat eller på något vis kränkt höga chefer inom kommunen.

Ulla-Maj Andersson bemötte igår den kritik som sju höga chefer riktat mot henne och hon säger att hon tar till sig kritiken och ska tona ner sitt sätt att vara, men hotat någon, det tillbakavisar hon:
– Jag vill se den som kommer fram med det, ja då ska man komma fram med det. Jag har aldrig hotat en annan människa, säger Ulla-Maj Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling.

 
I en skarpt formulerad skrivelse från bland andra kommunchefen Magnus Haglund till kommunstyrelsen om det dåliga arbetsmiljöklimatet och Ulla-Maj Anderssons ledarstil framgår det att Ulla-Maj Andersson ska ha hotat anställda och sagt att de borde sluta.
Men Ulla-Maj Andersson tillbakavisar det och ifrågasätter varför en av cheferna undertecknat skrivelsen:
– Ja, jag känner mig lite frågande, det finns en person som jobbat 14 dagar från tjänstemannasidan som skrivit under.

Men kommunens nye socialchef, Kerstin Asplund tvekade inte att skriva på och hon blev själv vittne till två av händelserna som beskrivs i skrivelsen:
– Det ena när hon hanterade personalchefen i trapphuset här och det var inför mina ögon. Den andra gången det var när hon hanterade utvecklingschefen, Stina vid ett möte och det måste jag säga att det talade för sig själv.

Det är inte första gången det stormar i kommunhuset i Nordmaling, men till skillnad mot tidigare konflikter så är det nog första gången sju höga förvaltningschefer går samman på det här sättet.

Kerstin Asplund som har lång erfarenhet från den juridiska institutionen vid Umeå universitet och som rekryterades från jobbet som socialchef i Storuman tillbakavisar uppgifter om att hon skulle ha utsatts för påtryckningar och att det var därför hon skrev på:
– Jag brukar inte heller tycka om att arbete via media och jag skulle inte ställt upp på den här intervjun om det inte hade varit för att man förringar mig som person genom att säga att jag varit utsatt för påtryckningar!
– Fy skäms säger jag bara, säger Kerstin Asplund.

Förutom skrivelsen från sju höga förvalningschefer har det kommit en enskild anmälan om kränkande särbehandling från en enskild tjänsteman, Stina Lindholm utvecklingschef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".