Arkivbild från 1933. Foto: Scanpix.
Västerbotten

Rut-användare vill inte berätta

Forskaren om rut-avdraget
1:42 min

Den laddade debatten om rut-tjänsterna kan vara en orsak till att den som faktiskt nyttjar rut-avdraget drar sig för att berätta det, tror Elin Kvist, forskare vid Umeå centrum för genusstudier på universitetet.

– Jag tror att rut-avdraget kan vara känsligare just av den anledningen att det handlar om något som tidigare har utförts obetalt, ofta då av kvinnor i hemmet. Något som inte ses som traditionellt arbete på lika sätt som de arbeten som utförs inom rot-avdraget, säger Elin Kvist.

I Västerbotten har alltså rot-avdraget haft ett betydligt större genomslag än rut. I fjol betalade skatteverket ut drygt 17 miljoner kronor i rut-avdrag men nära 300 miljoner kronor i rot-avdrag.

Elin Kvist säger att debatten om de hushållsnära tjänsterna varit väldigt laddad i Sverige och att det kan vara en orsak till att även de som faktiskt nyttjar rut kan dra sig för att berätta om det.

– För många personer är det väl kanske så att man anlitar hushållstjänster därför att det funkar i ens liv just nu, man behöver det på olika sätt, men kanske är man inte samtidigt beredd att säga att jag står för det, det är ideologiskt eller politiskt bra.

Förutom att jämföra debatterna i Europa har forskaren Elin Kvist också jämfört syftet med att införa skatteavdragen. I de länder som inte har en lika utbyggd offentlig sektor som Sverige är tjänsterna ett sätt att sköta välfärden på. Men om vi också kommer att få en allt mer privatiserad omsorg på grund av rut-avdraget är enligt Elin Kvist för tidigt att säga.

– Men samtidigt så är det här ett rätt billigt sätt att ge omsorg och jag tror att man försöker på olika sätt hitta billiga sätt att ta hand om äldre. Och vi har ju en åldrande befolkning och det här är ju ett stort problem i Sverige och hela Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".