Robertsfors kommunskylt med kommunvapnet. Foto: Åza Meijer/SR.
Robertsfors/Stockholm

"Ta inte någon skit från Stockholmare"

Ta ingen skit Robertsfors
1:47 min

"Jorden anropar Robertsfors!", var rubriken på en artikel i tidningen Expressen förra veckan, som handlade om småkommuner med dålig verklighetsanknytning. Västerbottens-kurirens ledarskribent Ola Nordebo tände och skrev i morse en ledare med stridstropet "Ta inte någon skit från Stockholmare".

– Förutom det här allmänt nedlåtande och generaliserande tonfallet om avfolkningsorter i drömrymden som i princip borde lägga sig ner och ge upp så riktar jag mig kanske fram för allt mot argumentet när det gäller Jenningsskolan, gymnasieskolan i Robertsfors, att det per definition vore negativt och skadligt och lite hämmande för ungdomar att gå i en liten skola på en mindre ort, att pedagogik skulle kräva storstad och stordrift för att ungdomar skulle lära sig saker och bli vuxna.

– Om det är inställningen från ett stockholmsperspektiv att landsbygd och småskalighet är något negativt i sig då har ju de mindre kommunerna ingen chans, säger Ola Nordebo, ledarskribent på Västerbottens-kuriren.

Malin Siwe heter Expressens reporter och beskriver småkommunerna som bygger hyreshus för att bli attraktiva och som sen måste gå till bostadsakuten, de som bygger arenor som inte lönar sig, de som bygger gymnasieskolor för att vända trender men som ser dem tömmas. Det var inte bara Robertsfors det handlade om i Expressenartikeln.

– Det var ju bara ett exempel eftersom jag, om det var i Folkbladet eller VK, hade läst om den fina slogan "Sveriges bästa kommun" och då blev det en krok att hänga upp det på och då passade jag på att läsa kommunstyrelseprotokoll och bilagor och vad Skolinspektionen och revisorer har sagt om verksamheten i Robertsfors och om man säger - där finns ju förbättringspotential.

– Men huvudgrejen är att det bästa de här kommunerna kan göra är att satsa på att göra det de ska väldigt bra och då handlar det om grundskola, om äldreomsorgen, om den sociala servicen, hjälpa föreningslivet på orten. Blir det bra då kan man möjligen locka in någon annan, säger Malin Siwe, reporter på Expressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".