Beskärning av fruktträd. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Västerbottens län

Rut-avdragets regler svårbegripliga

Rut-avdragets regler svårförståeliga
2:03 min

Krångliga regler gör det svårt att erbjuda skatteavdrag för vissa hushållstjänster. När det gäller trädgårdsarbete får kunden nämligen inte göra avdrag för allt arbete i trädgården.

-- Rutavdraget gäller när jag beskär buskar men inte när jag beskär träd, säger Emma Ershag, trädgårdskonsult i Skellefteå.

Emma Ershag startade sitt företag för fem år sedan, men det är först nu som hon på egen hand satt sig in i reglerna kring rut-avdraget. Hon hade önskat tydligare information, tidigare.

-- Det hade varit väldigt bra om det kommit när rut skapades, att man fick hem en broschyr om det eller någonting, säger hon.

Trädgårdsskötsel är tillsammans med städning, barnpassning och snöskottning exempel på de tjänster som man får göra rut-avdrag för. Den andra delen av det avdragsgilla husarbetet är rot, där reparationer och ombyggnationer ingår.

Att det just i trädgården är svårt att avgöra vad som är avdragsgillt och inte förklarar Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos med att tanken med RUT-avdraget är det ska gälla enklare arbeten som inte kräver nån specialistkunskap.

- Då var väl lagstiftarens idé att klippa gräsmattan eller kratta en gång, det kräver just ingen kunskap och då kan de få ingå som jämställda med städtjänster, säger hon.

Men en person som uppenbarligen både kan beskära träd och kratta, skulle inte hon kunna göra avdrag för hela arbetet i trädgården?

- Ja, man kan ju tycka det, men som lagstiftningen ser ut i dag så kan jag tyvärr inte säga att det går bra, säger Skatteverkets rättsliga expert Pia Blank Thörnroos.

Vad säger du om det då?

- Nu är det ju inte jag som har skrivit lagarna, jag tycker att det krävs lika mycket att beskära en ros rätt som att beskära ett äppelträd, säger Emma Ershag, trädgårdskonsult.

Förespråkarna menar att avdragen skapar nya arbetstillfällen. Andra tycker att det är fel att skattebetalarna ska stå för en del av notan.

-- Det känns lite borgerligt så då känns det inte riktigt som min väg, säger Elin Lundkvist Brolin i Skellefteå.

I Västerbottens län betalade Skatteverket i fjol ut knappt 300 miljoner kronor för rot-avdragen och drygt 17 miljoner kronor för rut-avdragen. Emma Ershag ser inga problem med att hennes tjänster finansieras av skattemedel.

-- Kan staten hjälpa mig och kunden så är det ju bara positivt, säger hon och fortsätter:

-- Det som är spännande är att det är rut-avdraget som diskuteras och inte rot-avdraget. Jag kanske är fördomsfull men det känns som att diskussionen uppkommit mest för att rut-avdragen gäller yrken som främst kvinnor jobbar i.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".