Chansande ungdomar försenar uppkörningarna

Väntetiderna för uppkörning för bilkörkort ökar med det dubbla inför sommaren. Peter Lalander på Vägverket Region Norr förklarar de ökade väntetiderna med körkortsaspiranternas dåliga teoretiska kunskaper.

Istället för att förbereda sig ordentligt inför teoriprovet chansar många med vetskapen om att de enkelt kan boka en ny provtid.

- Ett bekymmer är att det blir så oerhört mycket omprov. Trenden är att resultaten tyvärr blir sämre och sämre. Från -02 till -04 har det sjunkit med 13 procent på den privata sidan på kunskapsprovet och inom trafikskolor har det sjunkit med ungefär 10 procent, säger Peter Lalander.

Att skriva teoriprovet kostar 180 kronor, en prisnivå satt av departementet eftersom Vägverket är ensam om kunskapsproven. Peter Lalander tror personligen att en ökad provavgift skulle kunna motivera till att flitigare studier inför första provtillfället.

- Det är inte så lätt som man kanske tror eller som ryktet säger. Och så är det billigt att skriva, det kostar bara 180 kronor. Det kan vara ett bekymmer då att man tänker ”jag chansar” istället. Och så skapar du en massa omprov istället eftersom alla vill skriva om igen så fort som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista