Renar längs väg 363 mellan Tavelsjö och Vindeln. Foto: Anna Burén/SR.
NORDMALINGSMÅLET

Renbetesstriden i Högsta Domstolen

Nordmalingsmålet i HD
0:56 min

Striden om renbetet i Västerbottens kustland har nu nått sin slutstation. Idag startar förhandlingarna i det så kallade Nordmalingsmålet i Högsta domstolen.

Huvudförhandlingarna beräknas ta tre veckor och målet är det största som Högsta Domstolen handlagt sedan 1981.

Och för första gången prövas den nya grundlagen där samerna får ställning som urfolk.

Frågan som domstolen ska avgöra är om samerna har rätt att bedriva renskötsel vid kusten söder om Umeå. HD:s s dom kommer att bli helt avgörande för samebyarnas möjligheter att bevisa sin uråldriga rätt till sina marker.

1997 stämde 104 markägare i Nordmalingstrakten de tre samebyarna Ran, Vapsten och Umbyn. Markägarna hävdade att renbete orsakade stora skador på skog och mark och att samebyarna inte hade någon rätt att låta renarna beta i området.

Samebyarna å sin sida menade att de utnyttjade den rätt som de sedan urminnes tider har, att låta renarna beta vid kusten.

Målet togs upp i både Tingsrätt och Hovrätt som båda gav samebyarna rätt. Markägarna överklagade båda domarna och hävdar att hänvisningen till urminnes hävd inte håller eftersom renarna börjat beta i området först under senare år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".