Nattarbetets risker måste övervägas

Nattöppet på macken och 24-timmars börsbevakning - kanske inte livsnödvändigt. Det finns anledning att ifrågasätta 24-timmars samhället, med tanke på hälsoriskerna tycker läkaren Berndt Karlsson. Han har gjort en studie som visar att skiftarbetare hade större risk att drabbas av diabetes, fetma och hjärtinfarkt.

Ju tillgängligare samhälle, desto fler måste jobba skift och obekväm arbetstid - men det är förknippat med stora hälsorisker.

- Du ska kanske kunna laga bilen halv tolv på natten, du kanske ska kunna köpa alla varor närsomhelst på dygnet - och det kanske inte är så genomtänkt egentligen, säger Berndt Karlsson, läkare på Yrkes- och miljömedicinska kliniken vid Norrlands Universitetssjukhus.

- Man måste kanske tänka sig för och se om samhället måste se ut på det här sättet, säger han.

I sin avhandling har Berndt Karlsson kartlagt 7000 pappersarbetare på fabrikerna i Husum och Domsjö - det visade sig att skiftarbetarna hade betydligt sämre hälsa än dagarbetarna. I studien ingår också sjuksköterskor och 30 000 ob- och skiftarbetande Västerbottningar. För den som jobbat skift i 30 år eller mer är risken att dö till följd av diabetes dubbelt så stor som annars.

- Jag tror att man som nattarbetare eller skiftarbetare skall vara väldigt noggrann med vad man äter, jag tror också att man ska röra på sig på ett systematiskt sätt för att motverka den här överrisken för fetma som man ser, föreslår Berndt Karlsson.

- Jag tror att man kanske också i förlängningen bör ta reda på vad som är bra skiftscheman, säger Berndt Karlsson, Yrkes- och miljömedicinska kliniken i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista