Illustration av den planerade om- och tillbyggnaden av Skellefteå stadshotell. Bild: Arkitekthuset Monarken/Skellefteå kommun
Skellefteå

Nya stadshotellet skyndas fram

Stadshotellets tillbyggnad skyndas fram
2:10 min

Skellefteå kommunen kringgår den gamla stadsplanen och tillåter en tillbyggnad på tre våningar för stadshotellet. Genom att kommunen väntar med göra försäljningen av stadshotellet klar vinner den nya ägaren två år innan bygget kan stå klart.

Nu är det klart att det blir en om- och tillbyggnad av stadshotellet i Skellefteå. Det blir tre våningar på tillbyggnaden, trots att den gamla detaljplanen inte tillåter det för en privat fastighetsägare. Men kommunen håller i byggnaden ett tag extra, och då blir det grönt ljus.

Lorents Burman är socialdemokratisk ordförande i bygg- och miljönämnden som enigt sagt ja till bygglovet.

– Det har ju föregåtts av en diskussion om kommunen kan göra så här eller inte men vi har utrett allt vad vi kan och det finns inga konstigheter utan det är väl snarare så att kommunen visar handlingskraft istället. Att vi hjälper till så långt som det går innan man skriver köpet så att Hilding i det här fallet kan komma igång och få investera i Skellefteå, säger Lorents Burman.

Det är ju ett sätt att se den här abrovinken som kommunen gör för att tillåta ett trevåningshus på innergården i kvarteret med stadshotellet.

Enligt detaljplanen från 1919 skulle en privat fastighetsägare inte kunna bygga högre än 7,5 meter. Kommunen däremot har inga begränsningar ifall man vill bygga. Alltså behåller kommunen stadshotellet i sin ägo, söker bygglov, och beviljar det. Först därefter får Hilding Holmqvist och hans företag ta över fastigheten. Vad vinner man på det här då? I första hand tid.

En detaljplaneändring ska ut på samråd och då kan vem som helst komma med kommentarer, förslag, krav på ändringar. Den demokratiska processen tar förstås tid, bortåt två år.

Vid ett bygglov behöver fastighetsägaren bara ha klartecken från de närmast berörda. Och för kvarteret Hjorten är det kommunen, för här ligger stadshuset och stadsparken. När kommunen förhandlar med kommunen vinner förstås kommunen.

– Ja alltså vi måste ju höra oss för med berörda sakägare och i det här fallet är det bara kommunen som är sakägare eftersom det är mitt inne i innergården. Men sen har vi ju ställt krav på bygglovet också, och vi har gjort solstudier och sånt här för att se om det skuggar men det är ytterst lite det gör det så det ser bra ut faktiskt, säger Lorents Burman.

Kommunen har ställt en del krav för bygglovet, bland annat en tydlig brytning mellan gammalt och nytt. Glas och trä ska ansluta till 50-talsbyggnadens tegel, marmor och koppar. Inuti blir det hotell, restaurang och konferens.

Lite juridik omkring affären återstår men sen skulle det kunna gå riktigt fort nu när man vunnit två år på att kringgå detaljplaneprocessen.

– Ja Hilding pratar om invigning i maj så att han får väl skynda på i såna fall, så jag vet inte riktigt, säger Lorents Burman, socialdemokratiskt ordförande i Skellefteås bygg- och miljönämnd.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".