Foto: Anna Burén/SR.
UMEÅ

Facket kräver tryggare anställningar

Vill se ett slut på visstiderna
1:21 min

Metallklubben på Volvo Lastvagnar i Umeå fortsätter arbetet mot visstidsanställningarna och lyfter frågan till fackförbundets kongress.

Klubben menar att visstidsanställda blir andra klassens medarbetare som har svårare att få bostadskontrakt eller banklån. Nu har man skrivit en motion till IF Metalls kongress i juni om att begränsa visstidsanställningarna.

Andelen visstidsanställda har ökat betydligt på Volvo lastvagnar i Umeå sen företaget började återanställa efter de stora uppsägningarna 2009.

Det här är något som medarbetarna mår dåligt av, konstaterar Carola Andersson från klubbstyrelsen IF Metall på Volvo lastvagnar i Umeå.

– De är glada att de har fått ett jobb igen men de har ändå en otrygghetskänsla i kroppen som gnager. Man blir otrygg och man frågar, får jag fortsätta, jag hade tänkt köpa hus, jag vill byta bil.

– Det kan finnas några som vill adoptera ett barn. Där ställs ju frågan om hur du har det med jobb och försörjning och det klart att är du visstidsanställd så kanske det är ett hinder, säger Carola Andersson.

Metallklubben menar också att visstidsanställningarna gör hela arbetsplatsen otryggare, eftersom visstidsanställda sällan vågar ifrågasätta chefernas beslut eller ställa krav på en bättre arbetsmiljö. De otrygga anställningarna hotar också fackföreningen i sig, menar klubben, eftersom visstidsanställda i mindre utsträckning är med i facket.

– Det är inte alldeles säkert om du har en tvåmånaders anställning att du går med i facket. Tillslut har vi en väldigt liten medlemskår som gör att när vi ska förhandla fram övriga schyssta villkor så är vi för få, säger Carola Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".