Demonstration under klimattoppmötet i Köpenhamn i december 2009. Foto: Jens Dresling/Scanpix.
KLIMATMÖTET I KÖPENHAMN

Jorunn bakbands av dansk polis

Jorunn bakbands av dansk polis
1:33 min

Jorunn Öman från Umeå är en av de svenska demonstranter som nu kan få skadestånd av danska polisen för hårdhänta gripanden under klimatmötet i Köpenhamn 2009. 

Jorunn Öman var en var en av de svenskar som reste från Umeå till Köpenhamn för att delta i protesterna vid klimatmötet i Köpenhamn i december 2009. Hon greps av polisen och tvingades sitta bakbunden på marken i sex timmar.

Jorunn berättar att demonstranternas väg plötsligt spärrades av polisen som befallde dem att sätta sig ner på backen. De bakbands och under sex timmar satt de på marken i några få plusgrader. De fick inte gå därifrån för att kissa, de fick inget att äta och inget att dricka, berättar Jorunn.

Ingen av de gripna hade gjort någonting olagligt utan polisen gjorde ett så kallat administrativt frihetsberövande för att förhindra att det skulle bli bråk, det skriver Svenska Dagbladet. Och strax före jul föll en prejudicerande dom i dansk domstol. Den slog fast att det de gripna utsattes för var förödmjukande och i strid mot den europeiska människorättskonventionen och att de har rätt att kräva ersättning av danska staten.

Danska polisen ska betala skadestånd till 250 demonstranter, mellan 5000 och 9000 danska kronor. Nu arbetar en dansk advokat för Jorunn och hennes vänner för att de ska få sina pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".