Postupproret

Posten tar kritiken med ro

Posten tar kritiken med ro
1:40 min

Posten tar kritiken om att deras indragning av postombud bidrar till glesbygdens urlakning med ro. Kritikerna låter sig dock inte tystas.

Eva-Linda Grensman, miljöpartist från Blattnicksele by driver det så kallade Postupproret.

– Många med mig tycker att det är här en stor försämring för glesbygden. Vi tycker att det är många försämringar och nedtrappningar som gjorts, säger hon irriterat. 

Tidigare kunde man hämta ut sina paket hos ombud till exempel i en kiosk eller på en mataffär, men från och med årsskiftet är det ingen självklarhet längre. Många postombud har lagts ner och i stället är det lantbrevbäraren som ska sköta paketutlämningen.

– Man får ta en semesterdag och vänta på brevbäraren, berättar Eva-Linda Grensman.

Förändringarna har så klart inte bara skett i Västerbotten utan i hela landet. Söker man Postupproret på Internet kan man hitta kritiska röster från hela Sverige, men det är framför allt på glesbygden man oroar sig.

Enligt Ulf Hellström, som är Postens ombudschef i norra Sverige, är det inte deras ansvar att hålla glesbygden levande. Företagets uppgift är att se till att brev och paket kommer fram.

– Vi ska ju ha ansvar för våra kunder och vårt ansvar är ju att finnas där de finns, säger han.

Och kunderna finns ju i glesbygden fortfarande?

– Ja, och där har vi god service via våra lantbrevbärare som besöker våra kunder ända in på bron, konstaterar Ulf Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".