Stationshuset i Vännäs. Foto: Anna Burén/SR
UMEÅ/VÄNNÄS

Grönt ljus för pendeltåget

Grönt ljus för pendeltåget
0:54 min

I dag blev det klart att landstinget går in och betalar så att pendeltåget mellan Umeå och Vännäs kan komma igång redan i december. Det trots att landstingets budget för kollektivtrafiken i år kommer att spricka.

– Dels är det en bra sträckning plus att vi har gjort en överenskommelse. Därför kommer vi att yrka bifall på landstingsstyrelsens förslag, sa landstingsrådet Peter Olofsson i dagens debatt.

Landstingsfullmäktige beslutade idag att gå in och betala så att tåget kan börja rulla redan i december. Men det krävs också ett formellt beslut från Vännäs då kostnaden fram till 2012 ska delas mellan landstinget och Vännäs kommun.

Därför tyckte centerpartiets Olle Edblom att det var lite märkligt att man tog beslutet innan man hade svar på väsentliga frågor som ekonomin.

– Jag har ingenting emot det för jag tycker att sakfrågan är så oerhört viktig. Men det jag vill flagga för är finansieringen och hur vi vågar ta beslutet trots att vi vet att eventuellt får vi vetskap om någonting nytt i morgon, säger Olle Edblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".