Översiktsplan för Umeå, fördjupning centrum. Illustration i utställningshandling. Bild: Umeå kommun.
Umeå

Framtidens Umeå blir högre och tätare

Framtidens Umeå planeras
1:56 min

Nu dras linjerna upp för hur Umeå ska utvecklas som stad det närmaste halvseklet. Stadskärnan ska få fler, och högre, hus för att rymma en större befolkning. Samtidigt ska helst inte trafiken öka.
När Umeås nya översiktsplan diskuteras är man överens över blockgränserna.

– Och jag är väldigt nöjd över det, för vi har ju drivit frågan om att man ska kunna bygga Umeå på höjden, att förtätat staden och tillåta högre hus även i centrala delarna och det finns det ju nu en bred acceptans på, säger Anders Ågren, oppositionens kommunalråd, moderat.

Nu växer den nya översiktsplanen fram, och på tisdagen var det fördjupningen för centrala Umeå som diskuterades i kommunstyrelsens närlingslivs- och planeringsutskott.

Man tänker sig en stadskärna på sådär fem kilometer, här bygger man högt och tätt. Det har blivit möjligt genom att länsstyrelsen nyligen släppt på kravet att värna låg bebyggelse som ett riksintresse, säger Lennart Holmlund, socialdemokratiskt kommunalråd. Här ska det vara attraktivt att bo, så nära till allt att man inte behöver ta bilen. I planen ändrar man också kraven på hur många parkeringsplatser en fastighetsägare behöver ordna till sina hyresgäster och kunder.

– Parkeringsplatserna i centrum ska vara till för besökare och även för dem som ska handla i stan. Då är ambitionen att få dem som jobbar att kanske utnyttja parkeringarna som är lite utanför den absoluta centrumkärnan, säger Anders Ågren.

Parkeringar i markplan i centrum ska minska, hellre parkeringshus som nyttjar marken effektivare, det blir parkeringar vid det nya badet och uppe vid järnvägen. Framtida lösningar med parkeringar längre ut där man kan låna en cykel eller ta bussen in till centrum diskuteras.

Även om nu politikerna med planeringsansvaret är överens är det nu inte säkert att alla håller med Anders Ågren och Lennart Holmlund och de andra om hur staden ska se ut i framtiden. Vissa justeringar har gjorts längs vägen och fler kan det bli, för nu ställs förslaget ut i tre månader för alla och envar att tycka till om.

– Ja det har ju kommit en rad synpunkter under samrådsskedet som har varit, och det kommer säkert att komma ännu mer när debatten kanske hettar till. Och det är ju bara bra naturligtvis. Men som sagt var, ambitionen är att ta beslut i juni och inriktningen är ur moderat synvinkel väldigt positiv, säger Anders Ågren, oppositionsråd i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".