Foto: Tommy Engman/SR Västerbotten
Umeå

Satsningar inför Kulturhuvudstadsåret

Umeå kommun prioriterar inför 2014
2:05 min

Nu börjar det märkas att Umeå kommun måste prioritera bland sina satsningar inför kulturhuvudstadsåret. Det räcker inte med de 100 miljoner som avsatts till att genomföra åtagandena för 2014. Under åren framöver ska det göras stora satsning inom kultur och fritid.

KFUM som ville göra en satsning på ett allaktivitetshus på Teg kan inte räkna med att det blir några extra pengar till Umeå fritid för den satsningen. Umeå fritid skulle enligt investeringsplanen rusta upp gympasalen som används av Tegs centralskola på dagarna och av föreningar på kvällarna. Ett alternativ skulle då vara att hyra in sig i allaktivitetshuset som KFUM planerar för på gamla slakteriområdet. Här skulle finnas en sport- och gymnastikhall, ett filial- eller ett skolbibliotek och lokaler för föreningar att hyra bland annat.

Det nya badet då, ja det kommer att bli dyrare att driva än det gamla, - bara det att det är dubbelt så mycket vatten i 50-metersbassängen att värma upp. Men man hoppas förstås att den nya anläggningen ska dra mer folk och mer intäkter. Och kulturväven, det nya kulturhuset, vad det kommer att kosta att driva är man inte klar över ännu heller.

När kommunen nu ser fram emot ett budget för 2012 som ska fastställas i juni ser man också en prognos om att kommunen kommer att ha mindre pengar att röra sig med. 20 miljoner ungefär. Inte heller från det överskott kommunen hade 2010 kan nämnderna räkna med tillskott.

Det ska satsas för framtiden, 20 procent på ungdomsjobb och 40 procent på förebyggande arbete, även det riktat mot unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".