hälsa

Flickor riskerar att bli utan vaccin

HPV-vaccinering försenas
3:48 min

Tusentals flickor i länet, hundratusentals i landet, riskerar att bli utan vaccin mot livmoderhalscancer på grund av förseningar i en rättsprocess.

I dag fortsätter Kammarrätten med yttranden från landstingen över det senaste överklagandet över anbudsprocessen när Sveriges kommuner och landsting ville köpa vaccin till alla skolflickor i landet.

Den 9 februari skall Sveriges kommuner och landsting ha yttrat sig till Kammarrätten om Sanofi Pasteurs senaste överklagande. Det vaccin som det franska företaget tillverkar och vill ha 50% mer betalt för är också verksamt mot kondylom. Det är en överförbar sjukdom som ger vårtliknande utslag i underlivet och som är mycket besvärlig, men som inte är livshotande eller allvarlig och som går över av sig själv efter ett tag.

Sanofi Pasteur hävdar att upphandlingen borde ha tagit hänsyn också till att deras vaccin är verksamt mot fler sjukdomar än bara HPV.

Idag, när hälsocentralerna köper dos för dos utan gemensamt avtal, används det franska vaccinet i Västerbottens län som kostar 3300 kronor för tre doser. Landstinget bidrar med en dryg tusenlapp och då kostar det 1800 kronor för varje flicka som vaccinerar sig.

Under 2010 beställdes 533 såna doser till hälsocentraler i Västerbottens län. Det kanske räckte till 170 kvinnor som fick betala själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".