Carina Adolfsson, rektor för Sandviksskolan. Foto: Anders Wikström, SR.

Får kritik för musikundervisningen

Skolinspektionen granskar
1:26 min

Det är svårt att etablera musik som kunskapsämne i skolan. Det konstaterar Skolverket. En av de 34 skolor i landet som inspekterats är Sandviksskolan i Holmsund.

Sandvikskolans elever har i huvudsak sjungit tillsammas på musiklektionerna, kunskapsbrist tror Carina Adolfsson eftersom det är klassläraren som haft hand om musikämnet.
– Det är ju musiken där vi inte har haft behörig lärare. I de andra ämnena har jag behöriga lärare, så där vill jag tro att vi skulle klara oss bra, säger Carina Adolfsson.
– Vi har nu en lärare som ännu inte är behörig, men har utbildning i musik och har utifrån skolinspektionens påpekande lagt om undervisningen, säger Adolfsson.

Ett återkommande krav på de skolor som kontrolleras är att skolan inte erbjuder IT som stöd i musicerande och som redskap i skapandet av musik. I flera granskningsbeslut påpekas även att det saknas individuella utvecklingsplaner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".