Skolan fick de sista slantarna

En buffert på 20 miljoner kronor var ämnet för kommunpolitikernas diskussioner i Umeå idag. Behålla som reserv, ge allt till skolan eller pytsa ut på flera nämnder var frågan. Socialdemokraterna gjorde upp med centerpartiet om kommunens budget.

Hela kommunens budget omfattar fyra miljarder kronor, men en stor del av debatten idag har handlat om vart de allra sista bråkdelarna av pengarna ska gå.

Först ville socialdemokraterna ha de pengarna sparade som en reserv - sedan insåg de att det förslaget inte skulle få stöd av tillräckligt många av partierna. Så de lade ett förslag där skolan och sociala får fem miljoner vardera, fyra miljoner går till fritid (där huvuddelen öronmärks till föreningslivet). De övriga miljonerna skulle fördelas mellan tekniska nämnden och kulturnämnden.

De borgerliga kom med ett motförslag - alla 20 miljoner till skolan. Hälften öronmärks till förskolan, resten går till grundskola och gymnasium.

Efter en sju timmar lång debatt valde socialdemokraterna att stödja centerns förslag. Fem miljoner till för- och grundskolan, fem miljoner till gymnasie- och vuxenutbildning, fyra miljoner till fritidsverksamhet och fyra miljoner till kommundelarna (två till Holmsund/Obbola, en vardera till Sävar och Hörnefors).

Med detta har också kommunens budgetramar och verksamhetsplan för åren 2005-2007 fastställts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista