1 av 2
Barnmorskan Lena Ekström på Tegs hälsocentral och föräldern Stina Hildingsson. Foto Tommy Engman/SR.
2 av 2
Vaccin. Foto Tommy Engman/SR.
Umeå

Dyr cancervaccination i väntan på rättsprocess

Betalar vaccinering själva
1:31 min

Omkring 170 flickor och unga kvinnor vaccinerade sig mot livmoderhalscancer på egen bekostnad förra året. De har blivit färre sen det blev klart att alla flickor från 12 år skulle vaccineras gratis av skolhälsovården.

– Jag tycker det är viktigt och det har ju varit lika osäkra bud om det här, men i och med att det är kopplat till livmoderhalscancer och i min familj finns det  många som haft olika sorters cancer, så var väl det första tanken att kan man göra någonting för att minska den risken  i framtiden för sitt barn så är det värt det, säger föräldern Stina Hildingsson som ville att hennes 14-åriga dotter skulle vaccineras nu.

En egen vaccinering för de som inte velat vänta kostar 3 000 kronor, om inte högkostnadsskyddet fallit ut. Om syskon eller egen sjukvård gjort att högkostnadsgränsen inträtt kostar det familjen 1800 kronor per flicka.

Lena Ekström är barnmorska på Tegs hälsocentral och ger de här HPV-vaccinationerna:

– Det har varit tryck  det har det absolut men nu har man sett här på slutet när man hört att det eventuellt bli gratis att det blivit lite lägre tryck. Ändå så ser man att alla inte vaccinerar sina barn eftersom det kostar så mycket.

Vaccinet är bara några år gammalt och tillverkas av två företag. Hälsocentralernas vaccinationer görs med ett vaccin som skyddar också mot kondylom, som inte är ett livshotande virus, men som ändå innebär lidande för en smittad.

Det är tillverkaren Sanofi Pasteur som har överklagat att Sveriges kommuner och landsting valde ett annat billigare vaccin och det har hittills försenat vaccinationsprogrammet med ett drygt halvår. Under tiden har mammor fått sina döttrar att vaccinera sig - trots sprutan.Stina Hildingsson.

– Sprutan har ju varit lite jobbig och vi har ju varit hos Lena och hon har varit nervös och allting, men det har aldrig varit snack om att hon skulle vägra utan hon vet ju också varför och känner ju till de problem som funnits i familjen så att det har inte varit svårt att moitvera henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".