Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbottens län

Lösning i sikte för vindkraft i kalla klimat

Vindkraft i kalla klimat
1:32 min
1 av 2
Göran Ernstsson, VD för Umeå Energi. Foto Anna Burén/SR.
2 av 2
Vindkraft Bliekevare. Foto: Örjan Holmberg/SR.

Trots att en stor del av Sveriges framtida vindkraft ska komma från norra Sverige så finns ännu ingen riktigt bra lösning på hur man ska komma till rätta med de problem som is och kyla orsakar för vindkraften. Men frågan väcker allt mer intresse.

Göran Ernstson, VD för Umeå Energi säger att det här i Västerbotten är främst i inlandet som isen ställer till problem för vindkraften.

– Vi har våra vindkraftverk i kustlandet och vi har inte haft några problem so far. Men däremot i inlandet vet vi att det är isproblem och där är det väldigt bra vindförhållanden och då måste man se till att man löser det. Det är att det blir isbildning och då måste vi hitta teknik som löser det här, säger Göran Ernstson, VD för Umeå Energi.

När det bildas is på vindkraftverkens rotorblad blir elproduktionen sämre. Det händer också att vindkraftverk blir helt stillastående i perioder på grund av isen.

Det görs en hel del insatser för att utveckla tekniken och i dagarna samlas flera hundra internationella gäster på en vindkraftkonferens i Umeå där just frågan om vindkraft i kallt klimat står i fokus. Lösningar man tittar på är bland annat tekniker för att värma upp rotorbladen eller att få fram ett ytmaterial där isen inte kan fästa.

Göran Ernstson på Umeå Energi tycker att intresset har varit svalt bland de stora tillverkarna för att utveckla nya tekniker för vindkraft i kalla klimat eftersom de flesta vindkraftverk säljs till varma länder.

Men nu har marknaden vaknat. Inte minst eftersom de stora vindkraftländerna Kina och USA planerar stora delar av sin vindkraft i kalla områden, säger Göran Ernstson.

– I USA tillexempel, deras framtidstankar är att över hälften ska byggas i sådana här förhållanden i norra USA.

– Nu har man fått upp ögonen för att det blir så stor potential i marknaden så jag tror man ser ljuset i tunneln nu. Men det krävs stora ansträngningar ytterligare, för så enkelt är det inte, säger Göran Ernstson, VD för Umeå Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".