Västerbotten/Sverige

Västerbottningarna inte tryggast

Västerbotten kan inte längre kalla sig Sveriges tryggaste län. Enligt Brottsförebyggande rådet är det 11 procent av invånarna i länet som känner sig otrygga utomhus kvällstid. Jämtarna har lägst andel otrygga, med 8 procent.

Svenskarna känner sig tryggare än tidigare men det gäller inte alla. Invandrarna är en grupp som är mer utsatt för brott och som därför känner sig otryggare, visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet.

Omkring 15 procent känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen i sitt bostadsområde. Det är sex procent färre än i en liknande undersökning från 2005.

Av personer som är födda utomlands känner 24 procent sig otrygga.

Undersökningen visar vidare att invandrarna är mer utsatta för brott mot enskild person, 16 procent jämfört med 11 procent i hela befolkningen. De utlandsfödda har även lägre förtroende för rättsväsendet. Omkring 53 procent har stort förtroende jämfört med 61 procent i hela befolkningen.

Personer som är födda utanför Sverige känner sig alltså mindre trygga än svenskarna i övrigt men utvecklingen går åt rätt håll, konstaterar Brå.

"Antalet personer som känner sig trygga när de går ut och går på kvällen ökar något, precis som antalet personer som känner förtroende för polisen och rättsväsendet", säger utredaren Anna Frenzel i ett pressmeddelande.

De flesta som känner sig otrygga bor i Skåne och de mest trygga i Jämtland med 19 respektive 8 procent.

Förtroendet för rättsväsendet har ökat från 54 till 61 procent sedan mätningarna började 2005. Störst förtroende känner folk för polisen, men kriminalvården är den myndighet som får mest ökat förtroende, 42 procent förra året jämfört med 29 procent 2006.

Undersökningen bygger på intervjuer med drygt 14 000 personer och har genomförts av Brå.

Det som förvånar utredarna mest är att mediernas bild av brottsligheten inte stämmer med verkligheten.

– De personer som utsatts för brott är inte så många som medierna ger sken av. Medierna ger intrycket av att brottsligheten ökar, men vår undersökning visar att antalet personer som utsatts för brott ligger på en stabil nivå, säger Anna Frenzel, utredare vid Brå, till TT.

Hon framhåller den positiva utveckling som skett de senaste åren.

– Vi ser att otryggheten minskar. Det gäller inte bara för befolkningen i sin helhet, utan även för de utlandsfödda, säger Anna Frenzel.

Otrygghet kvällstid

Län: Andel otrygga utomhus kvällstid (i procent)

Skåne län: 19

Västmanlands län: 19

Östergötlands län: 17

Jönköpings län: 16

Blekinge län: 16

Stockholms län: 15

Södermanlands län: 15

Dalarnas län: 15

Västra Götalands län: 15

Kronobergs län: 13

Gävleborgs län: 14

Uppsala län: 12

Västernorrlands län: 12

Västerbottens län: 11

Kalmar län: 10

Gotlands län: 10

Värmlands län: 9

Norrbottens län: 9

Jämtlands län: 8

Riket: 15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".