Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX.
HOLMÖN

Siktar på vindkraft 2014

Siktar på vindkraft 2014
1:33 min

Vindkraftföretaget Slitevind som vill bygga vindkraft på Holmöarna satsar nu på att de första kraftverken ska stå klara till kulturhuvudstadsåret 2014. Tillsammans med lokala konstnärer vill man kombinera konst och vindkraft.

– 2014 ska vi ha kommit igång och skulle vilja kombinera det med att Umeå blir kulturhuvudstad, säger Fredrik Lindahl, VD för Slitevind AB.

– En idé vi har är att man kunde göra de sju underverken, att vi gör en konstslinga ute på Holmöarna. Under sju vindkraftverk anlitar vi lokala konstnärer som får ställa ut sina alster, och därav de sju underverken, säger Fredrik Lindahl.

Slitevind AB vill alltså kombinera konst med vindkraft och ha åtminstone sju kraftverk klara när Umeå blir Europas kulturhuvudstad.

Man planerar ett trettiotal vindkraftverk på både östra och västra sidan av Holmön och norra Ängesön, på områden som ligger utanför naturreservatet.

Än finns inga färdiga förslag och inga klara tillstånd. Innan det här kan bli verklighet ska Länsstyrelsen göra sin prövning och Umeå kommun säga sitt.

Man arbetar med miljökonsekvensbeskrivningen och ornitologernas fältarbete för att ta reda på hur det rika fågellivet på öarna skulle påverkas pågår fortfarande.

Men Fredrik Lindahl, VD för Slitevind säger sig ha mött positiva reaktioner bland öbor och markägare.
– Vi tycker överlag att det är positivt och vi känner att vi jobbar tillsammans med markägarna. Detta är ett projekt för Holmöarna, säger Fredrik Lindahl, VD för Slitevind AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".