Sorg, ilska och frågor om vård i inlandet

- Det är förjävligt, säger Sigurd Jakobsson, Åsele, om tankarna på att minska akutsjukvård i Lycksele och Skellefteå.

- Blir det så mycket billigare, undrar Gördis Wännström.

Bland besökande på Lycksele Lassarett idag känner man sorg och ilska. Den konsultrapport som presenterades igår talar om besparingar på 12 eller 19 miljoner för att minska mer eller mindre på akutsjukvård utanför universitetssjukhuset. Sammanlagt ska landstinget skära ner kostnader på 250 miljoner på tre år.

- Jag är ledsen, sa Gördis Wännström som tidigare arbetat 40 år på sjukhuset kom idag för att hälsa på en nyopererad anhörig. Inte hade heller hunnit tänka ut något som landstingspolitikerna skulle kunna spara på istället.

- Om jag hade något bra förslag skulle jag gärna komma med det, det ska inte vara lätt att vara politiker heller, säger hon.

Sjukhuset är utan tvekan den hetaste nedläggningsfrågan i inlandet. I november ifjol demonstrerade 1.500 lyckselebor mot nedskärningar på lasarettet, och det är det största demonstrationståg som dragit genom Lyckele i modern tid.

Trots att konsultrapporten bara är ett beslutsunderlag, som lika gärna kan påverka besluten till att BB och akutkirurgin får vara kvar eftersom man inte sparar så mycket pengar, retar ändå inlandsborna. Sigurd Jakobsson från Åsele har just varit på hörselvård.

- Vad ska det bli av inlandet om vi inte får behålla sjukhuset i Lycksele, undrar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".