Hans Lindberg (S), ordförande i Umeås gymnasienämnd. Foto Tommy Engman.
Västerbottens län

Stort behov av yrkesutbildat folk fram till 2020

Kompetensbehov år 2020
1:31 min

39 000 yrkeskunniga människor behöver anställas i Västerbottens län under de kommande tio åren. Det visar en rapport från Centrum för regional utveckling, CERUM, vid Umeå universitet. Orsaken är pensionsavgångar och att nya arbetstillfällen tillkommer.

Det är Region Västerbotten som skall skapa samordning för att klara de utbildningsinsatser som behövs för att de 39 000 tusen ska finnas på länets arbetsmarknad 2020.

Enligt rapporten från Cerum är det de största branschområdena som Vård och omsorg som blir av med flest yrkesverksamma genom pensionering och det är de som behöver störst tillskott framöver. Det är där kvinnjobben finns idag - blir det så framöver också? De andra stora yrkesgrupperna som kommer att behöva nyanställa flest är tillverkning och utvinning - alltså industri. Där är det 80 procentig övervikt av män idag. Handel och kommunikation kommer trea, utbildning och forskning fyra på listan över stora yrkesområden - och som kommer att ha behov av flest människor.

Men rapporten är egentligen inte en prognos, utan en sammanställning av de senaste årens utveckling 2001 till 2008 som skrivits fram tio år - med avräkning för att 10% av arbetsplatserna rationaliseras bort. Och inget sägs om individerna i sig - utan bara om utbildningsbehov - kompetensutveckling, även om det också kommer att behövas inflyttning från andra länder.

Rapporten ingår i Region Västerbottens arbete med att skapa samordning i utbildning och yrkesutbildning i länet för att arbetslivet ska få rätt utbildade ungdomar framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".