Tummen ner för fjälljaktsbeslut

Dagen efter det uppmärksammade riksdagsbeslutet om småviltsjakten är besvikelsen stor bland svenska jägare som även framgent får samsas med utländska jägare. Besvikelsen delas av samer och de som lever på jaktturism.

– Beslutet är olyckligt. Jakten ska i första hand tillfalla ortsbefolkningen, därefter övriga svenskar och de utländska jägarna, säger Bengt Bixo, ordförande för Jägarnas Riksförbund i Jämtland.

Varje år löser över 10 000 jägare jaktkort för att jaga på statens marker i fjällen. Den svenska småviltsjakten är inte bara högvilt för svenska jägare, utan fjällen invaderas av jägare från många andra länder främst från Norge, Finland och Italien.
– När ripjakten startar har det blivit så trångt i markerna att var man än går med hunden stöter man på andra jägare. Då känns tjusningen med fjälljakten helt förlorad, säger Bengt Bixo.

Utökades på 1990-talet
Jakt och fiske i fjällen var länge en rättighet för främst samer, men under 1990-talet öppnade staten för en ökad jakt och fiske i fjällen. Alla EU-medborgare har sedan 2007 samma rätt till fjälljakten som svenskarna. Dessförinnan rådde en ordning som gynnade svenska jägare.

Regeringen vann i onsdags något överraskande omröstningen om att hålla kvar vid fri jakt medan oppositionen och Sverigedemokraterna ville återinföra vissa begränsningar.
Riksdagsbeslutet blev en besvikelse för samerna som vill ha tillbaka rätten att styra var jakten sker och i vilken omfattning för att undvika störningar för renskötseln.

Risk för störningar
Turistnäringen som hyr ut boende och servar med mat vill ha så många gäster som möjligt och vill därför inte ha några begränsningar av jakten.
Men av de drygt 250 företag som bedriver fiske- och jaktturism önskar många att jakten begränsas.
– Som det är nu så är risken stor för att småviltsjägare som inte känner till lokala förhållanden stör rennäring och älgjakten. Det finns även vissa säkerhetsrisker. Det bästa är om vissa begränsningar införs och att krav på jaktguider införs för utländska jaktsällskap, säger Johan Sandlund som driver Guide Laponica i Arjeplog.

Ove Byström/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".