Alpint

Anja Pärson mästerskapsladdad

Hon har varit favorittippad, uträknad, i superform och svårt skadad. Spelar ingen roll. Säg mästerskap och Anja Pärson tänder till.
– Det är väl det som jag alltid haft i fokus, att gilla läget när det börjar hetta till.

Anja Pärson har bara behövt lämna två mästerskap utan medalj: VM-debuten i Vail 1999 och VM i Val d'Isère för två år sedan.

– Det var rätt tufft att komma in på det här mästerskapet med minnet av att jag åkte dåligt i Val d'Isère och komma in i ett störtlopp som var det tuffaste jag åkt. Det var svårt att tagga i gång mentalt, säger Anja Pärson.

Efter den inledande tiondeplatsen i super-G och störtloppsträningarna talade också mycket för att Garmisch-Partenkirchen skulle bli en ny plump i protokollet. Men bronset i superkombinationen gör att det i stället kan bli en ny guldstjärna.

Man ska helt enkelt inte räkna bort någon som inför ett VM har 17 mästerskapsmedaljer på meritlistan.

Att hon kan gå från en medelmåttig världscupsäsong till medalj på VM förklarar Pärson så här:

– (skratt) Det är för tråkigt på världscupen.

– Nej då... Jag gillar allt som har med tävling att göra. Oavsett om det är på världscup eller på VM eller yatzy. Tävling är tävling och är alltid roligt. Jag har alltid varit någon som har gillat att stå i centrum. Och var står man bäst i centrum om inte på stora mästerskap?

Uppmärksamhet fick hon sin beskärda del av på fredagen, som avslutades med middag tillsammans med familjen och laget. Sedan började förberedelserna för söndagens störtlopp.

– Först gäller det att försöka ha så lång vilodag som vi kan. Sedan är jag rutinerad nog att köra i gång kroppen och se till att allting är perfekt inför störtloppet, säger Anja Pärson.

Hon har nu stått med en medalj om halsen 18 gånger på VM eller OS. Och gör det gärna en 19:e redan på söndagen.

– Det är olika känsla olika gånger. Men det är det här man lever för, det här man jobbar för, äter och sover för, så det är bara att njuta av varje minut.

Jens Bornemann/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".