Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 4
Mässhallen i Utrecht där Åsele raggar nybyggare. Foto Annelie Lanner.
2 av 4
Christien Fox från Åsele försöker locka landsmän att flytta till södra Lappland. Foto Annelie Lanner.
3 av 4
Peter och Jolanda Kroon funderar på att flytta til Sverige. Foto Annlie Lanner.
4 av 4
Victora Kreuger Vännäs kommun. Foto Annelie Lanner.
Åsele

Åsele raggar invånare i Nederländerna

Nederländsk inflyttning
1:47 min

Intresset för att locka inflyttare till länet från Nederländerna växer. På den stora emigrantmässan i Utrecht i Nederländerna fanns i år en monter från Åsele, men även Vännäs undersöker möjligheten att locka nya invånare.

– Sverige gör starkt intryck på oss. Vi gillar vildmarken, naturen och tystnaden. I sommar kommer vi att tillbringa tre veckor i Sverige, säger Peter Kroon, som tillsammans med sin fru Jolanda planerar att flytta till Sverige framöver.

Varje år flyttar ungefär 110 000 personer från Nederländerna, och siffran och intresset ökar. Det här försöker svenska kommuner och regioner dra nytta av. I helgen fanns mer än en tredjedel av Sveriges kommuner representerade på en stor emigrationsmässa i Utrecht i Nederländerna. En av dem som gick runt bland montrarna var Marian Noorderwerf som planerar en flytt till Sverige.

– Jag vill absolut flytta. Jag tycker att Nederländerna bara blir trängre och det finns så lite utrymme. Det har blivit så mycket trängre de senaste tio åren. Ibland känns det svårt att bara korsa en gata. Jag har besökt Sverige flera gånger och jag tycker att till och med Stockholm känns väldigt lugnt och tyst, säger Marian Noorderwerf.

Trängseln och bilköerna är något som får så många från Nederländerna att vilja flytta. Arrangörernas preliminära siffror visade att 11 000 personer besökte helgens mässa. En av de saker som lockar för många är den svenska naturen, säger Mireilla van der Linde, som funderar på att flytta till Sverige med sin sambo Fred Marree.

– Det finns inte mycket natur i Nederländerna, så vi vill flytta till ett land där vi kan ägna oss mer skidåkning och vandring, säger Mireilla van der Linde.

Nederländerna har drygt 16 miljoner invånare och högst befolkningstäthet i Europa. Landet är mindre än Västerbottens län till ytan, men har nästan dubbelt så många invånare som Sverige som helhet. I Nederländerna bor runt 400 personer/kvadratkilometer. Den siffran är ungefär 300 för de mest tätbefolkade områdena i Sverige, som Stockholm. Siffran för Sverige som helhet är 23 invånare per kvadratkilometer, och den betydligt lägre i Norrland. I Västerbottens län bor det i genomsnitt 5 personer per kvadratkilometer. Och många besökare på mässan säger att de önskar sig mer utrymme, som till exempel Jan Wuyts.

– Holland är helt enkelt fullt, säger Jan Wuyts.

Antalet besökare på emigrationsmässan i Nederländerna har ökat kraftigt under de 15 år den har funnits. Och de senaste åren har ökningen varit ännu tydligare, säger mässarrangören Tom Bey.

– Emigration är hett igen i Nederländerna, säger Tom Bey som är mässgeneral.

Nederländsk statistik visar att över 110 000 nederländare lämnar landet varje år. Forskarna beräknar att nu flyttar i snitt över 320 personer per dag från Nederländerna. Och det är det här intresset som svenska kommuner och regioner vill ta fasta på.

Mer än en tredjedel av landets kommuner fanns representerade på mässan på något sätt. I den skandinaviska delen av mässan fanns både röda stugor, granar, dalahästar fågelkvitter och bilder på skogar och vilda djur. Mäklare fanns också på plats tillsammans med representanter för arbetsförmedlingen. Flera regioner hade också tagit med sig nederländare som flyttat in i regionen.

Åseles representant på mässan är en sådan. Christien Fox som arbetar med inflyttning till Åsele kommun har själv valt att flytta från Nederländerna till lilla Åsele, och i höst ordnar hon studiebesök i Åsele för andra flyttintresserade nederländare.

– Vi ska visa dem runt och de ska få träffa folk, säger Christien Fox.

Andra kommuner i länet har tidigare arbetat med inflyttning från Nederländerna och nästa år kommer kanske även Vännäs att finnas med på den stora inflyttarmässan, säger Victoria Kreuger som jobbar på nystartade inflyttarservice i Vännäs

– Vi är intresserade av all inflyttning, och de som försökt att locka holländare är mycket nöjda, säger Victoria Kreuger.

Utställarna menar att det satsningen kostar betalas igen med fler skattekronor. Och många av de svenska representanterna på mässan betonar att arbetet med att locka inflyttare är långsiktigt. Och många av besökarna säger att beslutet att flytta till ett annat land måste få ta tid. Mardy van der Meer och hennes man Jaap Konigen har varit på den här mässan flera år i rad, och de har besökt flera olika platser i Sverige de senaste åren. Nu har de börjat lära sig svenska och tror att de har besökt mässan för sista gången.

– Det är inte enkelt att göra sin flytt, men vi tror att vi flyttar till sommaren eller så blir det nästa vår, säger Mardy van der Meer.

Annelie Lanner

annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".