Västerbottens län

Minskad valfrihet i gymnasieskolan

1:44 min

Till hösten möter gymnasieskolan stora förändringar. I och med gymnasiereformen ska utbildningen bli likvärdig över hela landet och då försvinner många lokala program som finns i dag. Att valfriheten stramas upp är Per-Olof Andersson, skolenhetschef på Kaplanskolan i Skellefteå kritisk till.

I och med gymnasiereformen försvinner möjligheten för Kaplanskolans direktintag till några av sina utbildningar. Per-Olof Andersson nämner byggprogrammet som exempel. Nu slås det ihop till ett gemensamt bygg- och anläggningsprogram och eftersom bygginriktningen är så populär kommer det att krävas höga betyg för att komma in. Men först i årskurs två får eleverna veta vilken av inriktningarna de kommer in på.

Andra stora förändringar som införs till hösten är det är nya sexgradiga betygssystemet och att eleverna får två typer av gymnasieexamen. En yrkesexamen eller en examen som ger högskolebehörighet. Den uppdelningen är Julia Lundman lite kluven till, eftersom hon ännu inte bestämt sig om hon vill plugga vidare när hon gått ut industriprogrammet.

Målet med hela reformen är att fler elever ska nå kunskapsmålen och att de ska vara bättre rustade för yrkeslivet eller fortsatta studier.

Sofia Strömgren

sofia.stromgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista