Kylan håller i sig veckan ut

4:06 min

Kylan håller i sig. I dag väntas temperaturer på mellan 15 och 25 minusgrader. Enligt SMHI fortsätter superkylan veckan ut.

Ett högtryck bestämmer vädret i Sverige och längst i norr är det klart och rejält kallt med lokalt 40 minusgrader. På onsdagen kommer dock en del moln att dämpa kylan i norr.

Byggjobbarna håller sig inne
Under natten var det -36 i Lycksele. Från Skivsjö rapporteras om temperatur på -34 nu på morgonen.
– I Ekorrsele är det -38, säger Donald Eriksson till Sveriges Radio Västerbotten.
Skanskas byggjobbare som bygger ringleden i I 20-skogen i Umeå sitter inomhus i dag eftersom det är -27 grader.
– Man kan inte begära att folk ska frysa sönder sig. Vi försöker hitta på annat, som att städa inomhus till exempel, säger byggbasen Rune Forstin.

Enligt SMHI fortsätter superkylan veckan ut.
– Veckan ut är det minusgrader i hela landet och i norra Norrland kan man räkna med fler kalla nätter, säger Anna Hagenblad, meteorolog på SMHI.

Kallast hittills: -42
Natten mot tisdagen uppmättes årets hittills lägsta temperatur i Naimakka i Norrbotten med 42 minusgrader. Samtidigt nådde Karesuando med minus 41,5 sin lägsta temperatur på tolv år. Flera orter i norra Lappland noterade temperaturer i samma spann, vilket är i snitt nästan 20 grader lägre än normalt för säsongen.

Efter en mild period med minskande istäcke tar nu isläggningen ordentlig fart igen, rapporterar SMHI. Kombinationen kall luft, högtryck och svaga vindar är idealisk för isbildning till sjöss.

TT/Sveriges Radio Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista