"Det går inte att sluta", säger kursdeltagaren Leena Andersson Foto: Anna Burén/SR.
VÄSTERBOTTEN

Smide en av många heta cirklar

Heta studiecirklar
1:38 min

Studieförbunden fortsätter att locka Västerbottningar i tiotusental. Vardagskvällarna fylls av kurser runt om i länet och på Medborgarskolan i Umeå är Silversmide en av de riktigt heta kurserna.

Leena Andersson har gått på silversmideskurser på Medborgarskolan i flera år.

– Man kan aldrig sluta, det är så jättekul. Man kan inte stressa igenom någonting utan man måste ta det lugnt. Jag tycker det är trevligt att träffa andra och få tips och idéer och så är vi ett gäng som har gått ett par år tillsammans, säger Leena Andersson.

Silversmideskursen har blivit så populär att den ges flera gånger i veckan. Ett tiotal kvinnor filar och löder och slipar fram smycken samtidigt som samtal pågår. I rummet intill sätter sig ett gäng för att lära sig grunderna i navigation och längre bort i korridoren provar kommunanställda på att måla akvarell.

Studiecirklarna står starka i Västerbotten. Under fjolåret hölls nära 18 000 cirklar i länet med över 108 000 deltagare. Ann-Marie Lindgren länsbildningskonsulent säger att länet utmärker sig i riket för att locka så många till cirklarna. Det finns en stark tradition av folkbildning här, säger Anna Kristoffersson kurskoordinator på Medborgarskolan.

– Vi har en tradition här uppe som har varit länge att folk har velat träffa och bilda sig. Både som en social samvaro men också för kunskap. Man väljer att ta sig tid för det är viktigt på något vis att få göra någonting med händerna och på viset koppla bort vardagslivets stress, säger Anna Kristoffersson kurskoordinator på Medborgarskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".